A családok többségének megvannak a maguk tradicionális karácsonyi ételei, süteményei.
Magam is igyekszem továbbvinni a régi családi hagyományainkat és persze kiegészítem azokat a sajátjainkkal is. Szeretném, ha majd az én gyerekeim is olyan boldogan és szeretettel emlékeznének vissza felnőttként a gyerekkori karácsonyaikra, mint ahogy én is visszaemlékszem az enyémekre.
Nálunk már a dédimamám is mákos gubát készített borkrémlevessel 24-én ünnepi ebédre.
A mi ünnepünk elképzelhetetlen az igazi házi gubarúdból készült mákos guba nélkül. Ahogy a legnagyobbam mondja : " Ezért érdemes várni a karácsonyt."
Jöjjön a recept!
1. A lisztet elkeverem a sóval.
2. A langyos tejhez hozzáadom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.
3. Hozzáöntöm a sós liszthez, ezekhez adom a tojásokat, összedolgozom, közben az olvasztott vajat is beleöntöm. 6-8 perc alatt közepesen kemény tésztát dagasztok. Langyos helyen letakarva 45 percig hagyom kelni.
4. Ezután két részre veszem és tepsi hosszúságú rudakat sodrok belőlük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. fél óra alatt megsütöm. A sütőből kivéve rögtön átkenem sima vizes ecsettel.
Az ünnepi ebéd előtt 2 nappal (22-én) meg szoktam sütni, 24-én már csak összeállítom a gubát.
Tipp: Tudom, sokan tartotok a kelt tészta készítésétől. Pici odafigyeléssel biztos a siker.
A kelesztéshez fontos, hogy a tészta hozzávalói szobahőmérsékletűek legyenek! Tehát pár órával a sütés megkezdése előtt a lisztet hozzátok át a hűvös kamrából a meleg konyhába, a tojásokat vegyétek ki a hűtőből, hogy legyen idejük átmelegedni! A tejet langyosítani, a vajat olvasztani kell. A kész tésztát is meleg helyre kell tenni kelni, pl. a radiátor közelébe. Ha ezekre figyeltek, akkor szépen meg fog nőni a tésztátok.
1. A gubarudakat 1 cm vastagon felszeletelem.
2. A tejet felforralom. A tojások sárgáját habosra keverem a porcukor felével (15 dkg), a vaníliás cukorral és a puha vajjal, majd ráöntöm a forró tejet.
3. A kapcsos tortaformámat kivajazom, az alját megszórom zsemlemorzsával.
4. A gubákat alaposan megáztatom a tejes öntetben, majd szépen körbe haladva, kissé fedésben a formába rendezek egy réteget belőlük. Ezt megszórom a cukros mák felével, majd kanalazok rá pár kanállal a lekvárból.
Jöhet az újabb réteg áztatott guba formásan elrendezve, aztán a cukros mák és ismét a lekvár.
4. Előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon kb. fél óráig sütöm.
5. Közben a tojások fehérjét kemény habbá verem, a vége felé hozzáadom a maradék 15 dkg porcukrot és 1 kanál lekvárt.
A mákos guba tetejére kenem. Csak rusztikusan, nem szoktam elsimítani.
6. Visszatolom a sütőbe, 150 fokra mérsékelem a tüzet és további 10-15 perc alatt színesre sütöm a habot.
7. Elzárom a sütőt, kinyitom az ajtaját és még 10 percig így szárítom.
Óvatosan lecsatolom a forma oldalát, tortatálra teszem, melegen tálalom.
Magam is igyekszem továbbvinni a régi családi hagyományainkat és persze kiegészítem azokat a sajátjainkkal is. Szeretném, ha majd az én gyerekeim is olyan boldogan és szeretettel emlékeznének vissza felnőttként a gyerekkori karácsonyaikra, mint ahogy én is visszaemlékszem az enyémekre.
Nálunk már a dédimamám is mákos gubát készített borkrémlevessel 24-én ünnepi ebédre.
A mi ünnepünk elképzelhetetlen az igazi házi gubarúdból készült mákos guba nélkül. Ahogy a legnagyobbam mondja : " Ezért érdemes várni a karácsonyt."
Jöjjön a recept!
Gubarúd
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
1,5 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
2 tojás
5 dkg olvasztott vaj
1. A lisztet elkeverem a sóval.
2. A langyos tejhez hozzáadom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.
3. Hozzáöntöm a sós liszthez, ezekhez adom a tojásokat, összedolgozom, közben az olvasztott vajat is beleöntöm. 6-8 perc alatt közepesen kemény tésztát dagasztok. Langyos helyen letakarva 45 percig hagyom kelni.
4. Ezután két részre veszem és tepsi hosszúságú rudakat sodrok belőlük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. fél óra alatt megsütöm. A sütőből kivéve rögtön átkenem sima vizes ecsettel.
Az ünnepi ebéd előtt 2 nappal (22-én) meg szoktam sütni, 24-én már csak összeállítom a gubát.
Tipp: Tudom, sokan tartotok a kelt tészta készítésétől. Pici odafigyeléssel biztos a siker.
A kelesztéshez fontos, hogy a tészta hozzávalói szobahőmérsékletűek legyenek! Tehát pár órával a sütés megkezdése előtt a lisztet hozzátok át a hűvös kamrából a meleg konyhába, a tojásokat vegyétek ki a hűtőből, hogy legyen idejük átmelegedni! A tejet langyosítani, a vajat olvasztani kell. A kész tésztát is meleg helyre kell tenni kelni, pl. a radiátor közelébe. Ha ezekre figyeltek, akkor szépen meg fog nőni a tésztátok.
Karácsonyi mákos guba gubarúdból
Hozzávalók:
2 gubarúd
6 dl tej
4 tojás
30 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
10-10 dkg őrölt mák és porcukor
baracklekvár
A sütőforma kikenéséhez vaj és egy marék zsemlemorzsa
1. A gubarudakat 1 cm vastagon felszeletelem.
2. A tejet felforralom. A tojások sárgáját habosra keverem a porcukor felével (15 dkg), a vaníliás cukorral és a puha vajjal, majd ráöntöm a forró tejet.
3. A kapcsos tortaformámat kivajazom, az alját megszórom zsemlemorzsával.
4. A gubákat alaposan megáztatom a tejes öntetben, majd szépen körbe haladva, kissé fedésben a formába rendezek egy réteget belőlük. Ezt megszórom a cukros mák felével, majd kanalazok rá pár kanállal a lekvárból.
Jöhet az újabb réteg áztatott guba formásan elrendezve, aztán a cukros mák és ismét a lekvár.
4. Előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon kb. fél óráig sütöm.
5. Közben a tojások fehérjét kemény habbá verem, a vége felé hozzáadom a maradék 15 dkg porcukrot és 1 kanál lekvárt.
A mákos guba tetejére kenem. Csak rusztikusan, nem szoktam elsimítani.
6. Visszatolom a sütőbe, 150 fokra mérsékelem a tüzet és további 10-15 perc alatt színesre sütöm a habot.
7. Elzárom a sütőt, kinyitom az ajtaját és még 10 percig így szárítom.
Óvatosan lecsatolom a forma oldalát, tortatálra teszem, melegen tálalom.
Én is elkészítettem,nagyon finom és nem utolsó sorban dekoratív édesség a karácsonyi asztalon! Köszönöm <3
VálaszTörlésEz gyönyörűséges! :)
VálaszTörlés